Precis som för oss människor är det viktigt att komma ihåg att hästar också behöver tid för återhämtning. Det behöver alla levande varelser. Det man då kan göra är antingen att man ger hästen lite så kallad “semester”. Om det dock är en häst som tävlat mycket och upplevt en väldigt intensiv och stressig period på senaste tiden så kanske man till och med ska ge hästen lite extra välmående i form av att skicka den till ett spa för hästar.

Avkopplande bad för din häst

Efter många timmar i hagen kan hästen samla på sig en del smuts i pälsen. Ge din häst en riktig tvättning så att den blir ordentligt ren på djupet. Se till att du också ger den en behandling som motverkar att parasiter och fästingar bor i pälsen. Dessa kryp kan föra med sig sjukdomar till hästen som är svåra att bli av med och i vissa fall kan det sluta riktigt illa.

Massage som är avkopplande för muskler och leder

När en häst har ansträngt sig mycket kan den må bra av lite extra avkoppling i form av massage. Ta hjälp av en expert som ser till att massagen endast gör nytta. Om man inte har koll på hästens anatomi finns det risk att man gör något som egentligen är mer skadligt än vad det gör gott.

Klipp och trimning

För dig som vill ge din hästs yttre ett litet lyft kan du kontakta särskilda frisörer som klipper svans och man. Det kan vara en fin uppgradering och det är alltid mysigt att bli ompysslad. Det kan vara så att din häst mår lite extra gott också eftersom den har fått särskild omvårdnad och att det kanske är skönt med lite mindre hår. Håret i manen kan ju hänga i ögonen och ibland störa hästens synfält.