En häst som ska tävla behöver alla förutsättningar den kan få för att prestera på topp. Man ska komma ihåg att även om hästar inte kan uttrycka sina känslor på samma sätt som vi människor så kan de också ha känslor som oss människor. De kan känna sig stressade, trötta, ja till och med utmattade ibland. Det gäller att ge hästen tid och eventuella behandlingar för att förebygga eventuella skador. Om en häst blir sjuk så kan det leda till att den missar många tävlingar i framtiden och kan vara ett riktigt dåligt läge om man hade räknat med en häst i toppform.

Behandlingar som förebygger skador

Det finns behandlingar som man kan ge sin häst så att den löper mindre risker för skador. Dessa ska man alltid rådfråga en expert om. Det finns veterinärer som kan hjälpa dig med att finna passande behandlingar för just din häst. Även om man kan tänka sig att alla hästar behöver samma vård så är det precis som oss människor, det kan nämligen vara väldigt individuellt. På så vis får man försöka lära känna sin häst och se vad den mår bäst utav. Trivs den i hagen tillsammans med de andra hästarna? Har den enkelt för att prestera på topp och utvecklas? Och så vidare.

Vila är en bra idé för både hästen och ryttaren

För att undvika skador bör man se till att man får tillräckligt med vila mellan tävlingarna. Det här är något som både kroppen och hjärnan behöver för att kunna återhämta sig. Man behöver sömn, lugn och ro samt näring som hjälper musklerna att återhämta sig. Det finns experter som man kan kontakta om man känner att man inte är riktigt säker på hur man ska bete sig eller ta hand om sin häst. Det är en bra förebyggande åtgärd.